Geslaagde kunstexcursie naar het Mauritshuis

#Identity on tour

Donderdag 14 april was het eindelijk zover: #identity ging op pad naar Den Haag. Voor het kunstproject “Stilleven met...”van Marieke en Neelke bezochten we met een groep jonge vluchtelingen en medewerkers van NewArts en Elanart museum het Mauritshuis. Het doel van de trip was om de deelnemers wat meer te leren over de Nederlandse cultuur, kennis te laten maken met stillevens van Hollandse meesters en ze te laten genieten van een zorgeloze dag.

Busreis van Nijmegen naar Den Haag

Rond half twaalf vertrokken we met een volle bus van het AZC in Nijmegen naar Den Haag. Al snel begonnen een aantal deelnemers liedjes te zingen en zo werd de busrit al een feestje. We maakten een tussenstop in Oudewater, waar de groep het historisch centrum van dit stadje bezocht. In het zonnetje genoot iedereen van zijn lunchpakketje en namen we de tijd om de mooie oude gebouwen te bewonderen. En natuurlijk werden de eerste groepsfoto’s meteen gemaakt.

groepsfoto oudewater

#identity in Oudewater

Bezoek aan het Binnenhof en het Mauritshuis

In Den Haag werden we opgewacht door Peter van Dijk, die ons een rondleiding gaf over het Binnenhof. Eén van de vluchtelingen vertaalde alles van Engels naar Arabisch, zodat de hele groep begreep wat er verteld werd. Jesse Klaver, de fractievoorzitter van GroenLinks, kwam ons persoonlijk toespreken, heel bijzonder! De deelnemers voelden zich vereerd en hadden het gevoel dat ze een inkijkje kregen in de manier waarop Nederland bestuurd wordt.

Van het Binnenhof liepen we naar museum het Mauritshuis. Voor het kunstproject “Stilleven met…” gaan Marieke en Neelke met een groep asielzoekers moderne reproducties maken van oude stillevens. Het bezoek aan het Mauritshuis was een introductie op dit project. De vluchtelingen kregen hier van Marieke en Neelke wat uitleg over een aantal stillevens en mochten daarna zelf rondlopen. Al snel kwamen alle smartphones te voorschijn en werden er selfies, groepsfoto’s en filmpjes gemaakt. Een aantal jongeren ging op zoek naar het oudste schilderij, anderen stelden vragen over de schilderijen: het was duidelijk dat iedereen onder de indruk was van de kunst in dit museum.

toebackje

Marieke geeft uitleg over het toebackje van Pieter van Anraadt (1658).

groepsfoto mauritshuis

#identity in het Mauritshuis

Een visje eten in Scheveningen

Het laatste onderdeel van de dag was een bezoekje aan Scheveningen. Het Haringhuisje had een ruimte voor ons gereserveerd waar we met zijn allen friet en een visje hebben gegeten. Dit viel goed in de smaak! Als afsluiter liepen we nog even naar het strand, waar een aantal deelnemers met de voeten in het water ging. Om er meteen weer uit te rennen, want het water was nog wel erg koud. Eén enthousiasteling liet zich door het koude water niet tegenhouden en is zelfs even gaan zwemmen.

En toen was het alweer tijd voor de busrit terug naar Nijmegen. Ook op de terugweg werd er gezongen en gedanst in de bus.

Wij kijken terug op een erg mooie dag en zijn heel erg benieuwd naar het vervolg van “Stilleven met…“!

 

door: Renée Duffhues

 

 

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *